Teknokritia


Neljä keinoa parantaa maailma teknologialla

Posted in Uncategorized Kirjoittanut Aion : 7.4.2012
Tags: , ,

Miten teknologia auttaa meitä kestävän elämäntavan saavuttamisessa? Elektroniikkavalmistaja Sony ja Forum for the Future -järjestö järjestivät karkauspäivänä aiheesta verkkopaneelikeskustelun. Mukana oli sekä liiketoiminta- ja innovaatioasiointuntijoita että kestävän elämäntavan puolestapuhujia, ja toki yleisökin osallistui.

Paneeli tunnisti tällaisia vaihtoehtoja:

Puhdas teknologia”, joka mahdollistaa saasteettomamman, tehokkaamman teollisuuden.

Olemassa olevien teknologioiden ja käytäntöjen hyödyntäminen tai parantaminen: kulutuksen ohjaaminen virtuaalituotteisiin, teknologioiden käyttäminen ”vihreisiin” tarkoituksiin (kuten henkilökohtaisen hiilidioksidikuorman mittaaminen kännykällä), virtuaalimatkustus ja etätyö sekä laitteiden päivittäminen niiden täysuusimisen sijaan.

Mielenkiintoisin ajatus on teknologiakehityksen demokratisoiminen: rohkaistaan ihmisiä kehittämään itse sovelluksia, jotka parantavat elämänlaatua. Jo nyt on olemassa ”hackspaceja”, eräänlaisia julkisia autotalleja, joissa kiinnostuneet tekevät omaehtoisesti kaikenlaisia teknisiä virityksiä ja kehittelyjä. Voisiko hackspace-toiminta tuottaa teknisiä elämänlaatuinnovaatioita?

Paneelin mukaan tämä vaatii porkkanaa tekijöille, jotta he inspiroituvat oikealla tavalla eivätkä vain rakentele raketteja. Lisäksi ihmisiä tulisi ylipäänsä saada enemmän mukaan vaikuttamaan teknologiakehitykseen. Syvenevän digitaalisen kuilun toisella puolella ovat ne, jotka osaavat ja haluavat osallistua kehitykseen, ja toisella puolella ne, jotka seisovat passiivisina kehityksen edessä.

Technology is only a tool – behind technology there is people”. Paneelin mukaan teknologia ei ole vain teknistä, vaan teknologiaa pitäisi tarkastella sosiaalisena ilmiönä, jolloin uudenlaiset innovaatiot saisivat mahdollisuuden. Näin muuten on todennut myös Martin Heidegger: ennen teknologiaa on teknologinen ajattelu, siis ihminen.

Lisätietoa: Paneelikeskustelun tiivistelmä

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: