Teknokritia


Taidetta tulkittavaksi, teknologiaa käytettäväksi

Posted in Uncategorized Kirjoittanut Aion : 29.4.2012
Tags: , , ,

Tytti Heikkinen: Normaalia valon puutetta (videoteoksen yksityiskohta, 2012)

Visuaalinen runous on katsottavaksi tehtyä runoutta: iloa ja pohdittavaa kuvallisessa, kielikuvallisessa ja käsitteellisessä muodossa yhtä aikaa. Kerroksellista kuin hääkakku. Ei mikään helppo laji ymmärtää kokonaisuudessaan. Mutta ehkäpä helpompi tarttua ja tutkia kuin vähempiulotteiset perinteiset taiteenlajit, lyriikka, proosa tai kuvataide? Voi valita kerroksen, josta tutkimisen aloittaa.

Tampereen TR1-taidehallissa oli tänään viimeistä päivää auki Text Art – Katseltavaa runoutta -näyttely. Runoja katsellessani ihmettelin teknologian ja taiteen suhdetta. Itsestäänselvästi taide käyttää teknologiaa. Teknologiaa voi tarkastella itseilmaisun muotona (ks. postaus hackerspaceista). Teknologian kehittyminen mahdollistaa aivan uudenlaista taidetta. Miten taide vaikuttaa teknologiaan? Hetkeksi jumiuduin tähän.

Karri Kokko: Uuden runon kauneimmat (yksityiskohta, 2012)

Visuaalisten runoteosten välillä ajelehtiessani etsin analogista apua luonnontieteiden ja teknologian suhteesta. Luonnontiede mahdollistaa teknologian, sillä teknologia perustuu luonnontieteen paljastamien fysikaalisten ilmiöiden hyväksi käyttämiseen. Teknologia puolestaan mahdollistaa modernin luonnontieteen, esimerkiksi havainto-, mittaus- ja analyysilaitteet, jotka ovat välttämättömiä fysikaalisten ilmiöiden löytämisessä ja hyödyntämisessä.

Karkean analogian mukaan teknologia mahdollistaa modernin taiteen (vaikkapa digitaaliset runot ja videoinstallaatiot) ja taide mahdollistaa teknologian, koska taide ruokkii luovuutta, jota tarvitaan teknologiakehityksessä. Luovuus on luonnonilmiö, jota taide valjastaa hyödynnettäväksi erilaisiin tarkoituksiin.

Teknologialla ja taiteella on olennainen ero. Taide ei ole yksiselitteistä eikä se tarjoa valmista tulkintaa itselleen. Päinvastoin, se vaatii katsojaa tulkitsemaan itsensä. Mutta vastalahjaksi taide antautuu erilaisille tulkinnoille. Tulkintojen rikkaus on luovuutta.

Taide on tarkoitettu tulkittavaksi. Teknologia käytettäväksi.

Ja seuraavasta näyttelystä sitten uusi tulkinta.

Advertisement

2 vastausta kirjoitukseen 'Taidetta tulkittavaksi, teknologiaa käytettäväksi'

Subscribe to comments with RSS


 1. (Kopioin Haiharan mietiskelijän kommentin tänne, minne se oli oikeastaan tarkoitettu.)

  Haiharan mietiskelijä sanoi:

  Mielenkiintoista on myös teknologian (ja tieteen) vaikutus taiteen kehitykseen… kuvataiteessa mm impressionismi, valokuvaus, elokuva jne. Kirjallisuudessa kehityslinjat ovat olleet hitaita, mutta niin ikään vaikuttavia (esim. kirjoituskoneesta tietokoneeseen).

  Sen sijaan taiteen aiheet ovat pysyneet ainakin kirjallisuudessa yllättävän samanlaisina. Mutta muuttaako visuaalinen runous tätäkin?


 2. Voi hyvin olla, että taidekäsitykseni on vanhanaikainen, mutta eihän se estä ajatusleikkejä, vaikkapa tätä:

  Taide antaa tulkinnanvaraisuudellaan mahdollisuuden käsitellä ihmismielen vaikeimpia asioita, tunteita ja ajatuksia, joista ei oikein saa tietoisesti kiinni. Teknologian tarkoitus on jokin muu: olla hyödyksi, auttaa ihmistä saavuttamaan tavoitteensa.

  Taiteen ja teknologian yhdistymisestä (esimerkiksi digitaalinen runous), siitähän siis seuraa, että kohta *teknologia* auttaa meitä käsittelemään niitä syvimpiä tunteita ja ajatuksia. Tästähän ei ole enää pitkä matka siihen, että pidämme teknologiaa taiteena.

  Siihen en usko, että aiheet vaihtuvat vaikka esitystapa muuttuisi. Aiheet nousevat jostain syvältä ihmispsyykestä ja -biologiasta, jotka kehittyvät kovin, kovin hitaasti. Rakkaustarinat myyvät vielä tuhansien tai kymmenienkin tuhansien vuosien päästä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: